Els llegums destaquen tant pels nutrients beneficiosos que contenen (fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes, hidrats de carboni), com pel fet de no aportar aquells nutrients que es recomana limitar (sal, greixos saturats i sucres).
L’elevat contingut en fibra que tenen proporciona sensació de sacietat i facilita el trànsit intestinal.
Els estudis arriben a la conclusió que la ingesta habitual de llegums disminueix els nivells de colesterol i triglicèrids, contribueix a prevenir alguns tipus de càncer i promou la salut cardiovascular.
Però si ens costa digerir els llegums podem seguir els consells de la nostra nutricionista, Rosa Baró:
— Triar varietats més digestives: llenties vermelles o pasta d’aquesta, pèsols tendres o en conserva d’aigua, fesols azukis
— Germinats: Brots de soja
— Fermentats: Tofu, tempeh
— Mastegar bé i poc a poc
— Caminar després de menjar-ne
— Amanir amb suc de llimona o vinagre de poma
— Afegir espècies o infusions digestives: comí, fonoll, gingebre, llorer
— Remullar a casa de 12h a 24h i amb bicarbonat
— Evitar cuinar amb ingredients greixosos o verdures flatulentes
— Servir triturades com a hummus o falafel o hamburguesa...
El consum habitual de llegums és recomanable per a totes les edats: des dels 6 mesos d'edat (ben cuits) fins a la vellesa.
Des del CAP Muralles us recomanem incloeu llegums mínim 3-4 vegades a la setmana.
La nostra dietista-nutricionista, Rosa Baró, ens explica...